Новости

СЕТАМ: система, що знищує корупцію і поповнює бюджет

114-06

Завдяки системі електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) вдалося поповнити бюджет на понад 200 млн гривень та збільшити вартість проданого майна на 25%. А значить, система довела свою ефективність та надійність.

Про це йшлося на прес-конференції, присвяченій результатам річної роботи ДП «СЕТАМ», яка відбулася сьогодні, 22 листопада, у прес-центрі інформаційної агенції «Укрінформ».

Міністр юстиції України Павло Петренко, який є головним ідеологом створення цього державного підприємства, не приховував задоволення результатами роботи СЕТАМ за минулий рік. За його словами, завдяки тому, що лоти, виставлені на торги, продавалися з підвищенням стартової ціни, протягом 2016 року державний бюджет поповнився на суму у понад 200 млн грн. Глава Мін’юсту особливо підкреслив, що раніше ці кошти йшли на рахунки комерційних структур.

«Перший рік роботи системи СЕТАМ показав дуже дивні та приємні для Міністерства юстиції, для нашої команди результати. Фактичне зростання ціни від стартової ціни тих лотів, які виставлялися на електронний майданчик, становило 20-25%, і абсолютна більшість лотів продавалася без уцінки, без зниження стартової ціни», — заявив Міністр.

Голова ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов уточнив, що йдеться про 230 млн гривень поповнення державного бюджету. За його словами, на ці показники вдалося вийти тому, що тепер арештоване майно продається за реальною ціною, а отриманий від його продажу дохід спрямовується до державної скарбниці. Натомість раніше організатори непрозорих конкурсів клали до власних кишень майже половину вартості проданих лотів. Плюс 16-18% — у якості винагороди за свої послуги, та додатково стягували кошти за організацію перевезення та зберігання майна.

Вишньов підкреслив, що за два роки існування підприємства воно зазнало позитивних змін. «Зрозуміло, що наш головний замовник — це Державна виконавча служба. Але ми пішли далі, почали надавати послуги на комерційних основах іншим суб’єктам», — підкреслив Вишньов.

Під час прес-конференції голова ДП «СЕТАМ» навів головні показники за 2016 рік.

«Обсяг реалізації майна через електронний майданчик СЕТАМ склав 1,6 млрд грн. При цьому 62% лотів було продано за вищою ціною. Середній приріст по торгах склав не менше 25%. Ми розраховуємо до кінця року вийти на 2 млрд грн по реалізації майна. І це реально», — наголосив Вишньов.

За його словами, на сьогоднішній день у системі СЕТАМ зареєстровано понад 28 тис. учасників. І в подальшому ця кількість зростатиме, адже окрім реалізації арештованого майна, на підприємстві планують запустити і добровільну реалізацію активів юридичних та фізичних осіб.

Окремо Віктор Вишньов торкнувся співробітництва з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Він повідомив, що підприємство вийшло на показник реалізації активів на суму 200 млн грн тільки за вересень-жовтень 2016 року.

«І це не лише автомобілі або нерухомість, але й покращилася реалізація прав вимоги за кредитами, які складають 80% активів Фонду», — уточнив голова СЕТАМу.

Також Віктор Вишньов нагадав, що з жовтня через СЕТАМ почалася реалізація арештованих земельних ділянок. Уже сьогодні в системі зареєстровано 130 лотів, шість з яких реалізовано. Вишньов анонсував, що скоро в системі з’являться великі земельні ділянки, які зацікавлять серйозних забудовників.

Міністр Павло Петренко додав, що СЕТАМ — це сучасна система, яка стрімко розвивається. Тому наразі йде розробка мобільного додатку, завдяки якому можна буде взяти участь у торгах, буквально не виходячи з дому.

«Сьогодні ми представимо вам додаток для мобільних телефонів, де можна буде через ваш ґаджет вступити в торги в системі СЕТАМ, взяти участь у торгах щодо певного лота й буквально зі свого мобільного телефону взяти участь у конкурсі щодо того чи іншого лота», — зазначив міністр.

Голова СЕТАМу Віктор Вишньов додав, що зараз мобільний додаток вже проходить тестування, і вже за місяць усі власники мобільних телефонів чи планшетів будь-якої операційної системи — IOS та Android — зможуть отримати доступ до системи торгів.

24.11.2016

Об авторе

Редактор


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *