Новости, Статьи

Власники Актабанку оскаржують рішення господарського суду щодо НБУ в апеляції

9 жовтня 2017 року компанія «Центр-Агро-Трейд» (власник 95% акцій  ПАТ «Актабанк») подали апеляційну скаргу до  Київського апеляційного господарського суду.

Вимога позивача — скасувати рішення суду першої інстанції як необґрунтоване.

Про це повідомляє прес-служба «Центр-Агро-Трейд».

Нагадаємо, компанія «Центр-Агро-Трейд» вимагає від Національного банку України компенсувати їй збитки у розмірі 380 млн грн., які виникли в наслідок доведення банку до неплатоспроможності. 22 вересня 2017 року Господарським судом міста Києва було винесено рішення у справі №910/13134/17 на користь НБУ.

Згідно з інформацією компанії, протягом всього періоду існування ПАТ «Актабанк» здійснював абсолютно беззбиткову діяльність. ПАТ «Актабанк» виконував економічні нормативи, встановлені НБУ, зокрема нормативи ліквідності, зі значним запасом, при цьому мав невисокі ризики поточної діяльності, враховуючи доволі високу частку комісійних (безризикових) доходів у своїх сукупних доходах. Станом на 01.01.2014 р. кредити, віднесені до ІV та V категорій ризику, становили 0,77% і 1,98% загальної суми відповідно, а рівень покриття фактично сформованими резервами простроченої заборгованості становив 253,98%.

Актабанк також характеризувався відносно високим рівнем забезпеченості власними основними фондами (їх частка в активах станом на 01.01.2014 р. дорівнювала 6,9%, у цей час середній показник по банківській системі становив 3,0%).  Крім того, ПАТ «Актабанк» мав позитивну публічну кредитну історію як емітент цінних паперів. Так, зобов’язання за випуском облігацій серії А та В були погашені своєчасно та в повному обсязі.

«Проте на початку 2014 року НБУ була розпочата незаконна та протиправна діяльність, спрямована на витіснення успішних малих і середніх банків із банківської системи України, що спочатку полягає у віднесенні банку до категорії проблемних, потім віднесення його до категорії неплатоспроможних і завершується ліквідацією банку. ПАТ «Актабанк» не став винятком, НБУ з 21.05.2014 р. умисно вчинялись протиправні та незаконні дії, спрямовані на фактичне доведення ПАТ «Актабанк» до категорії неплатоспроможних», – наголошує адвокат, партнер Адвокатської фірми «Династія» Сніжана Карагодина – захисник інтересів компанії «Центр-Агро-Трейд».

В апеляційній скарзі правозахисники просять суд  скасувати повністю рішення Господарського суду міста Києва від 22.09.2017 р. у справі №910/13134/17 за позовом компанії  «Центр-Агро-Трейд» до НБУ про стягнення 380 млн грн. та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити та стягнути з регулятора суму збитків, які були завданні його злочинною діяльністю.

13.10.2017

Об авторе

Редактор


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *