Новости

СЕТАМ приєднався до меморандуму з ProZorro

EP4E5067

Держпідприємство «СЕТАМ» приєдналося до багатостороннього меморандуму між Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Національнім банком, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб і Transparency International Україна щодо реалізації активів неплатоспроможних банків за технологією, подібною до ProZorro.

«Ми приєднуємося до меморандуму і беремо зобов’язання його виконувати», — сказав на прес-конференції в інформагентстві «Укрінформ» в четвер генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

Сьогодні продажем активів неплатоспроможних банків займається велика кількість організаторів торгів, кожен з яких функціонує за власними правилами. При цьому деякі з організаторів навіть не мають технічних можливостей забезпечити ефективне проведення торгів. Це призводить до того, що майно реалізовується неефективно, а надходження від цього – суттєво зменшується.

Віктор Вишньов нагадав прогноз кінця 2015 року, згідно з яким від виведення з ринку неплатоспроможних банків очікувалось отримати біля 7,5 млрд гривень. «Незважаючи на те, що від початку роботи СЕТАМ з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб ми продали майна банків-банкрутів на 203 млн грн, реалізація активів неплатоспроможних банків не йде так швидко, як би нам всім хотілося», — зазначив генеральний директор СЕТАМ. За його словами, перехід до реалізації майна за передовими стандартами, введення уніфікованих правил продажу майна та форматів його оплати, удосконалення методики оцінки майна — дозволить підвищити ефективність продажу та збільшить надходження.

Заступник міністра юстиції Сергій Шкляр зазначив, що приєднання СЕТАМ до меморандуму дозволить об’єднати зусилля передових державних підприємств для досягнення якомога більш ефективних показників реалізації активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, на балансі ФГВФО зараз знаходиться активів на орієнтовну суму у 440 млрд гривень, але щомісяця вдається реалізувати майна приблизно на 20 млн гривень. Це призводить до того, що величезна кількість активів продовжує псуватись і втрачати свою вартість. «Нам необхідно активізувати зусилля в побудові нової прозорої електронної системи продажу активів, яка базуватиметься на принципах системи ProZorro. І ми дуже раді, що СЕТАМ, який має велику клієнтську базу і досвід проведення цих торгів, приєднується до нас. Я сподіваюсь, СЕТАМ буде активним і дієвим учасником цієї системи», — сказав Максим Нефьодов.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі зазначив, що зараз пілотний проект нової електронної системи з продажу активів неплатоспроможних банків за єдиними прозорими стандартами знаходиться на фінальних стадіях тестування і перші реальні торги заплановано вже на середину вересня цього року.

За словами Максима Нефьодова, для забезпечення максимальної прозорості процесу під час пілотного проекту центральну базу даних нової системи буде контролювати Transparency International Україна. Як і у випадку з ProZorro, після завершення пілотного проекту ця авторитетна антикорупційна організація передасть базу даних безкоштовно у власність держави. «Ми дуже розраховуємо на активну співпрацю з СЕТАМ і сподіваємося, що у вересні ми зможемо побачити не тільки прозорі державні закупівлі, а ще й прозорий державний продаж», — зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

У свою чергу генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов наголосив, що його підприємство завжди виступало за створення єдиних, прозорих та рівних умов для всіх бажаючих придбати через відкриті електроні торги майно неплатоспроможних банків. У тому числі надати доступ іноземним інвесторам до цих електронних торгів. «Саме тому підприємство підтримало дану ініціативу і готове активно працювати над реалізацією поставлених цілей», — резюмував Віктор Вишньов.

05.08.2016

Об авторе

Редактор


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *